Legea anvelopelor de iarna in Romania

Legea anvelopelor de iarna in Romania

legea_anvelopelor_de_iarna_in_romania

Ordonanta Guvernului nr. 5/2011, aprobata prin Legea nr. 161/2011

Directiva 92/23/CEEIncepand cu anul 2011, legislatia romaneasca s-a aliniat la cea a mai multor state europene prevazand obligativitatea folosirii anvelopelor de iarna atunci cand conditiile meteo si de drum impun acest lucru. In aceasta pagina am centralizat toate informatiile de care aveti nevoie pentru a rula in siguranta si a nu fi amendati in Romania pe timp de iarna.

I) Esenta legii pentru soferii care ruleaza pe drumurile publice in Romania este urmatoarea: 

1. Pentru autoturisme, SUV, 4x4, vehicule comerciale usoare, masa maxima autorizata sub 3.5 tone 
Daca pe sosea este zapada, gheata sau polei, folosirea anvelopelor cu marcaj M+S este obligatorie. Lipsa lor la un control al Politiei pe o sosea acoperita cu gheata, zapada sau polei atrage amenda contraventionala. In cazul provocarii unui accident pe o sosea acoperita cu gheata, zapada sau polei, lipsa anvelopelor cu marcaj M+S atrage si suportarea daunelor provocate infrastructurii rutiere si a costurilor de eliberare a drumului. 

2. Pentru camioane si autobuze, vehicule destinate transportului de persoane cu mai mult de 9 locuri si de marfa cu masa maxima autorizata mai mare de 3.5 tone 
Daca pe sosea este zapada, gheata sau polei, folosirea anvelopelor cu marcaj M+S este obligatorie pe axa (sau axele) de tractiune. In lipsa anvelopelor cu marcaj M+S, este obligatorie folosirea lanturilor sau altor echipamente antiderapante omologate.

 

II) Prevederile exacte: definirea si utilizarea anvelopelor de iarna

Extras din Ordonanta Guvernului 5 / 2011

Art. I. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează: 

1. La articolul 6, după punctul 6 se introduce un nou punct, punctul 61, cu următorul cuprins: „61. anvelope de iarnă — anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.” 

2. La articolul 102 alineatul (1), punctul 28 se modifică și va avea următorul cuprins: „28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate;”.

Extras din Directiva 92/23/CEE din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor

Anexa II 
DEFINITII 
2.2. „pneuri pentru zăpadă”: pneuri al căror desen al benzii de rulare și structură sunt proiectate înainte de toate pentru a asigura un comportament mai bun decât al pneurilor normale în noroi și în zăpadă proaspătă sau în curs de topire. Desenul benzii de rulare al pneurilor de zăpadă este în general caracterizat de elemente de crestătură și de matriță masive, mai distanțate unul de celălalt decât la pneurile normale; 

3. CERINȚE PRIVIND INSCRIPȚIILE
3.1.5. literele „M + S” (sau „M.S.” sau „M & S”) dacă este vorba de pneuri pentru zăpadă

Apendicele 3
Partea A
Inaltimea inscriptiei M+S >= 4mm 
Simbolul M+S poate fi departat de desemnarea dimensiunilor