Folosirea azotului in anvelope

Folosirea azotului in anvelope

1_20Avantajele umflarii anvelopelor cu azot

Aerul comprimat,  fiind de fapt metoda cea mai utilizata de umflare a cauciucurilor,  contine oxigen (21%) si azot (78%). Cauciucul anvelopei este precum o  membrana, prin care oxigenul trece catre exterior de trei ori mai repede decat azotul. Rezulta  trecerea treptata a oxigenului  prin peretii cauciucului ce duce la dezumflare; aceasta provoaca  o crestere a uzurii benzii de rulare, scade siguranta si confortul si creste consumul. Aerul comprimat are un grad inalt de umezeala ce poate accelera ritmul de coroziune al anvelopei.

Azotul in anvelope

Azotul este folosit in anvelope pentru a evita pierderile prin peretii anvelopei, care rezulta in dezumflare. Motivul pentru care este folosit azotul il reprezinta faptul ca este usor de produs, nu arde, nu are miros si este in procent mare in componenta aerului atmosferic. 
Diferenta dintre presiunea din anvelopa si presiunea atmosferica face ca oxigenul sa treaca de la interior la exterior prin anvelopa. Daca am putea creea aceeasi concentratie de oxigen afara si inauntrul anvelopei (presiune partiala egala), oxigenul nu ar mai fi fortat sa se infiltreze prin peretele anvelopei.

Umflarea corecta este deosebit de importanta cand luam in considerare durata de viata a anvelopei si performanta acesteia. Nu este intotdeauna posibil sa te uiti la o anvelopa si sa detectezi dezumflarea. Totusi, dezumflarea poate cauza probleme legate de anvelopa. Asa cum presiunea determina capacitatea de incarcare a anvelopei, dezumflarea rezulta intr-o anvelopa supraincarcata. O umflare insuficienta duce la cresterea consumului de combustibil, manevrare greoaie si cresterea fortelor mecanice din cauciuc, care se supraincalzeste si poate exploda.

Avantajele presiunii cu azot:

  • Stabilitatea presiunii timp indelungat;
  • Etanseitate si manipulare mai buna;
  • Reducerea consumului de combustibil;
  • Durata de viata mai lunga a anvelopei;
  • Cresterea sigurantei in exploatare; se reduce posibilitatea unei explozii a anvelopei pe sosea pentru ca temperatura este redusa in timpul rulajului;
  • Eliminarea oxidarii in interiorul anvelopei;
  • Eliminarea alarmelor false ale senzorilor de presiune din anvelope;
  • Emisii scazute de CO2.


Utilizarea azotului pentru presurizarea anvelopelor este o practică frecventă in statele occidentale, in SUA, Japonia si in alte zone dezvoltate
Azotul si-a dovedit eficienta in presurizarea anvelopelor de-a lungul zecilor de ani de cand este folosit in Formula 1, cursele NASCAR, industria militara si in aviatie. Progresul tehnologiei a facut posibila producerea si utilizarea azotului pe scara larga, iar acum orice consumator are acces la aceste avantaje.

Toate autovehiculele pot beneficia de avantajele umflarii cu azot in roice anotimp. Se mentine presiunea constanta cu azot si astfel anvelopele raman intr-o conditie optima datorita eliminarii umezelii  si a aerului cu impuritati.