Cauciucurile de iarna - sfaturi pentru soferi

Cauciucurile de iarna - sfaturi pentru soferi

1_14Dotarea autovehiculului  cu elementele de bază necesare pentru o buna  functionar  în anotimpul rece costă cel puţin 900 lei, dar poate ajunge şi la câteva mii de lei daca luam in calcul atat pretul anvelopelor de iarna cat şi montarea anvelopelor de iarnă, antigelul si lanţurile antiderapante.

Schimbarea cauciucurilor   este una dintre masurile cele mai importante din gama operatiunilor de pregatire a masinii pentru sezonul de iarna. Zapada, gheata, poleiul, chiciura sau aluviunile sunt dusmani de temut pentru orice conducator auto constient de pericolele care-l pandesc in sezonul rece. Nu este neaparat nevoie sa ninga, atunci cand temperatura scade, in jurul a -1′C, specialistii spun ca masina trebuie sa fie deja echipata cu cauciucuri de iarna. Cum alegem cauciucurile cele mai potrivite, atat pentru masina, cat si pentru buzunarele noastre? Unde le gasim? Cum le montam si cat ne costa? Iata cateva intrebari la care incercam sa raspundem.

Incercand o descriere succinta a cauciucurilor de iarna, sa precizam mai intai ca acestea au, prin componenta materialului, o duritate mai redusa decat cele de vara, cu alte cuvinte sunt mai moi. In schimb, au o aderenta mai buna, creand un avantaj, atat la tractiune, cat si la reducerea distantei de franare. Profilul este unul specific de iarna, cu lamele (cele mai performante, cum ar fi de exemplu Michelin, au aceste lame in forma de “y” – n.r.), canale de evacuare rapida si profile mai adanci, care nu lasa anvelopa sa se incarce cu zapada. Desigur, pot fi enumerate si cateva dezavantaje, prezente inclusiv la marcile de renume si, totodata, foarte scumpe. Bunaoara, aceste anvelope au indici de viteza mai mici decat cele de vara, iar la rularea pe asfalt produc un zgomot sensibil mai mare. Nu in ultimul rand, fiind de o “esenta mai moale”, evident ca se uzeaza mai usor si mai repede, in functie de duritatea drumurilor pe care circulam.

Toate magazinele de specialitate vand si  cauciucuri de iarna. Cea mai bogata oferta se gaseste, insa, la service-urile care realizeaza si montajul, pe loc, gratuit. In plus, tot gratuit se echilibreaza rotile.

Pentru situatiile grele, cum ar fi nametii de zapada sau gheata, mai ales in pante, cauciucurile speciale de iarna nu sunt de ajuns. Este nevoie de echiparea acestora cu lanturi, care se tin in portbagaj si se monteaza doar la nevoie.

Trebuie luat in considerare si faptul ca  in cauciucurile de iarna, presiunea trebuie sa fie mai mica fata de presiunea din cele de vara, pentru a obtine o aderenta mai buna. Alegerea cauciucurilor  de iarna nu este asa de simpla.  Exista cateva detalii care trebuie luate n consideratie aunci cand ia decizia finala asupra unor anvelope.