Protejarea mediului ar trebui sa implice toate persoanele iar reciclarea cauciucurilor auto este o solutie la care un numar mare de soferi au inceput sa apeleze. Acestia duc cauciucurile uzate intr0un centru de colectare si astfel valorifica anvelopa uzata pe termen lung. Centrele specializate in reciclarea anvelopelor au un plan de gestionare foarte bine pus la punct si care evidentiaza avantajele pe o perioada lunga de timp.
Un cauciuc uzat este un material nobil care contine substante chimice cu un potential energetic, dar si cu un potential ca sursa de materie prima secundara. Astfel este un produs chimic stabil care polueaza doar daca este aprins. Ce este important ca soferii sa inteleaga, este faptul ca indiferent de tipul de anvelope pe care le au montate (cauciucuri de vara sau anvelope de iarna), acestea pot fi reciclate si astfel valorificate.
Pentru a intelege ce inseamna si ce implica procesul de reciclare, trebuie sa stiti care sunt cele 5 etape: redimensionare, separare, compactare sau compartimentare, scanare, ambalare sau alta procesare. Procedurile folosite permit distrugerea anvelopelor uzate si recuperarea ulterioara separata a diverselor componente cu un grad de puritate care sa permita refolosirea in alte procese productive ca materii prime. Procedura este esential mecanica si se desfasoara in mai multe faze de macinare:
1. Faza de decupare a taloanelor = inelul metalic din interiorul talonului este scos din anvelopa uzata prin aplicarea masinii de decupat taloane.
2. Faza de faramare = cauciucurile uzate sunt faramitate pana se obtin bucaţi de aproximativ 100 mm.
3. Faza de granulare = materialul de 100 mm este redus la granule de cauciucintre 0 si 15 mm.
4. Faza de macinare cu lame = materialul de dimensiune intre 0 si 15 mm si care provene din faza anterioara de granulare este macinat pana se obtin granule si praf de cauciuc in bucati cuprinse intre 0 si 6 mm.
Care sunt avantajele in cazul unor anvelope uzate si reciclate? O mare parte din granulatiile de cauciuc rezultate in urma procesului de reciclare sunt utilizate pentru cladiri pentru izolatii termoacustice, altele pentru saltele de protectie ecologice pentru cladiri si pardoseli pentru locurile de munca sau de joaca, podele pentru terenuri de sport etc. O alta parte buna este faptul ca prin reciclare anvelopele scoase din uz pot rezulta pudra de cauciuc si firele sintetice.